Rengøring af karaffel

En karaffel er en uundværlig ting, hvis man går bare lidt op i vin. Den kan både anvendes til dekantering, hvor man frasorterer bundfald og andre urenheder og til iltning, hvor man omhælder vinen til karaffel for at den skal åbne sig og blive mere medgørlig. I øvrigt kan karaflen fint bruges til både rødvin og hvidvin – rigtigt mange hvidvine har også godt af at komme på karaffel inden servering.

Men uanset anvendelsesform så skal karaflen rengøres, hvis den skal undgå at blive smudset til over tid. Det bedste er at skylle den med varmt vand lige efter den er anvendt og så sætte den til tørre på et karaffel tørrestativ. Så undgår man dels at karaflen bliver affarvet af især rødvinen og dels undgår man kalkaflejringer inde i karaflen. Da en karaffel er svær at tørre med et viskestykke indeni, er tørrestativet smart, da det får vandet til at løbe ud af karaflen uden det aflejrer sig.

Over tid er det svært at undgå at karaflen bliver lidt misfarvet af rødvinen og kan få et lidt brunligt skær, især i bunden. Hvis du vil fjerne dette skal der lidt mere skrappe ting til. Jeg plejer selv at sætte karaflen i blød i 12-24 timer i en opløsning af vand og maskinopvaskepulver. Hvis du ikke har gammeldags løs maskinopvask, så kan du bruge det pulver, der er i en tablet – det virker lige så godt.

Når karaflen har stået i blød i et stykke tid vil du opdage, at al snavset og misfarvningen er væk! Den skal så efterfølgende skylles meget grundigt mange gange, så opvaskemidlet er helt væk og så der naturligvis ikke er nogle lugtgener tilbage. Stil den til tørre på tørrestativet og du har efterfølgende en helt ren og skinnende karaffel, der er så god som ny.

RSS feed med kommentarer til dette indlæg · TrackBack URL

Skriv en kommentar