Vin til konfirmation

At vælge vin til en konfirmation behøver ikke at være svært, selv om der typisk er mange forskellige generationer, der skal tilgodeses? Og det er egentlig ikke anderledes at vælge vin til konfirmation i forhold til andre gode fester.

En god festvin er en vin, som alle kan lide (ikke overraskende) og som ikke stiller for store krav til den mad, der bliver serveret. Den skal være behagelig, rund og let drikkelige. Det skal være en vin, som de unge ikke bliver forskrækket over og som vinnørden accepterende må anerkende, som virkelig god til lejligheden.

Lad være med at servere vine, som nok ser gode ud på papiret, men som kræver en kender og måske er vanskelige at gå til for den almindelige gæst. Jeg tænker på vine som Barolo, Bordeaux og andre med et højt tannin indhold. De vil sjældent falde i alles smag.

Konfirmationsvinen skal således kunne dække den brede smag. Derfor behøver du heller ikke at gå voldsomt op i pris. Nu er pris altid lidt vanskeligt, for hvad der er dyrt for nogle er billigt for andre, men du behøver i hvert fald ikke at betale flere hundrede kroner pr. flasker til en konfirmationsfest, for det er der ikke mange, der sætter pris på (med mindre du er på restaurant naturligvis). Jeg vil sige maks. 100 kr. hos vinhandleren.

For ikke at blive overrasket kan det også være en god idé at købe en vin, du kender i forvejen eller måske prøvesmage nogle alternativer derhjemme, så du ved hvad du køber og hvordan de smager. For det er naturligvis vigtigt, at du selv synes om vinene.

Som velkomstdrink kan du servere mousserende vin, gerne en tør og en lettere sød, som mange af de unge godt kan lide. Asti Spumante er mange teenagers favoritdrik, så den er at foretrække sammen med en cava eller tilsvarende mousserende vin.

Til forret skal der som regel hvidvin og her passer en vin på chardonnay druen altid ind. Lad være med at tage en, der er for fadpræget og heller ikke en, der er for syrerig – den skal ligge lige i midten. For eksempel en Chardonnay fra Sydfrankrig eller måske Italien. Og køb så en hvidvin, der er lige så dyr som rødvinen!

Til hovedret skal der en god rødvin til. Rødvinen afhænger selvfølgelig af hvilken hovedret, der serveres, men oftest er det jo kalv/oksekød med en sauce, kartofler m.m. Vælg en vin der har godt med frugt, lav tannin indhold (garvesyre) og måske lidt (fad)sødme i slutningen. Vintyper der matcher dette er Côtes du Rhône, Zinfandel fra USA eller den tilsvarende Primitivo fra Italien. Vil du have noget der er lidt kraftigere kan du prøve med en spansk vin på Tempranillo eller måske en australsk Shiraz, der dog kan blive meget voldsom.

Endelig skal du have en dessertvin. Den afhænger meget af desserten. Er det chokolade og nødder kan du prøve med en Tawny portvin, er det mere med frugt er Moscato d’Asti et rigtigt godt valg. Er det Creme Brulee kommer man ikke uden Sauternes. Men prøv vinen inden, så du ved hvad du serverer.

Nu kender jeg ikke dine gæster, men som regel bliver der ikke drukket mere end knap 1 flaske pr. mand til en konfirmation og som regel flest rødvine. Men lav en aftale med din vinhandler, så du kan returnere de flasker du ikke drikker. Eller gem dem til en senere lejlighed.

Jeg håber det gav dig lidt tips til at vælge vin til konfirmation.

1 kommentar »

  1. konfirmation sagde,

    juni 5th, 2013 kl. 13:23

    Det lydder virkelig lækkert med en god rødvin til en konfirmation 🙂

RSS feed med kommentarer til dette indlæg · TrackBack URL

Skriv en kommentar